Met de groeiende populariteit van gerechten zoals lasagne en ovenschotels gebruiken we met z'n allen steeds vaker de oven. Vroeger hadden de meeste mensen een elektrische oven, maar tegenwoordig hoor je vooral veel goede verhalen over de heteluchtoven. Deze moderne ovens beschikken dan ook over een heleboel technieken, waardoor je snellere en betere maaltijden kunt klaarmaken. Door deze voordelen zijn heteluchtovens niet alleen populair in de Nederlandse keukens, maar ook in de horeca. Ben jij ook benieuwd geworden naar de voordelen? Lees dan vooral verder.

Goede verspreiding van de warmte

De meeste voordelen van een heteluchtoven komen voort uit de goede verspreiding van de warmte. Heteluchtovens gebruiken namelijk ingebouwde ventilatoren om de warme lucht gelijkmatig door de oven te blazen. Hierdoor is de oven op alle plekken goed verhit. We weten allemaal hoe belangrijk het is om, in een elektrische oven, je ovenschotel in het midden van de oven te plaatsen. Doe je dat niet? Dan kunnen sommige plekken verbranden, terwijl andere plekken juist weer koud blijven. Bij een heteluchtoven is dit probleem gelukkig verholpen. Doordat de ventilatoren de warmte gelijkwaardig verdelen, is de hele oven volledig op de juiste temperatuur. Je kunt jouw gerechten dus op iedere willekeurige plek in de oven plaatsen. De hitte komt overal!

Het energieverbruik is laag

Elektrische ovens worden verwarmd door een warmtebuis aan de onderkant van de oven. Dit betekent dat je een elektrische oven vaak moet voorverwarmen. Tijdens dit proces stijgt de warmte langzaam naar boven en tegen de tijd dat jij je maaltijd erin stopt is dan de volledige oven verwarmd. Bij een heteluchtoven gaat dit proces veel sneller. Heteluchtovens maken namelijk gebruik van ventilatoren die de volledige oven snel kunnen verwarmen. Hierdoor heb je geen voorverwarming nodig, en dat scheelt niet alleen veel tijd, maar ook veel geld op de energiekosten.

De heteluchtoven is sneller

Veel mensen kiezen voor een heteluchtoven omdat je minder baktijd nodig hebt. Ook voorverwarmen is bij heteluchtovens vaak niet nodig. Dit komt doordat de oven beschikt over meerdere ventilators die de warmte door de oven laten circuleren. Door deze goede circulatie is de oven sneller warm dan bijvoorbeeld een elektrische oven die alleen vanaf de onderkant verwarmt. Let wel op en stel de oventemperatuur iets minder hoog in. Zo voorkom je dat jouw gerechten aanbranden. Door de snelheid van een heteluchtoven zijn ze niet alleen populair bij de Nederlandse keukens maar ook in de horeca.