Lust je geen witte wijn? Dat kun je eigenlijk niet zomaar zeggen. Althans, niet voordat je alle mogelijke soorten zelf een keer hebt geproefd, en dat is bijna niet te doen in een mensenleven. Zeggen dat je geen witte wijn lust is zonde, want de kans is groot dat er echt wel een soort is die je bevalt; de verschillen tussen de verschillende soorten zijn namelijk zo groot dat je ze soms echt niet met elkaar kunt vergelijken.
Droog of zoet?
Als het gaat om witte wijn, heb je in eerste instantie twee heel duidelijke verschillen: de ene wijn is droog, de ander zoet. Een droge witte wijn is een wijn waarin weinig restsuikers aanwezig zijn. In druiven zit veel suiker. Hoeveel dat precies is, hangt onder andere af van hoeveel tijd de druif heeft kunnen genieten van de zon. Want hoe rijper de druif, hoe hoger het suikergehalte. Die suikers zijn nodig, want bij het produceren van wijn zijn het deze suikers die tijdens de vergisting om worden gezet in alcohol.
Na dit proces is meestal het overgrote deel van de suiker verdwenen uit de wijn. Een klein deel blijft echter achter. Is dit minder dan 1 procent van het volume van de wijn, dan noemen we deze droog. Is er echter meer dan 1 procent overgebleven, dan smaakt een wijn zoet. Het kan zo zijn dat druiven van een bepaald ras in de ene streek tot een droge witte wijn leiden, terwijl ze in de andere streek een zoete witte wijn opleveren.
Welke van de twee je het beste smaakt, dat is natuurlijk persoonlijk. Door de grote verschillen in percentages restsuiker, maar ook de verschillende manieren van produceren, is echter geen enkele witte wijn gelijk aan een andere. Om zeker te weten dat je echt geen witte wijn lust, zal je er dus heel veel moeten proeven!
Met of zonder bubbels?
Nog een onderscheid dat je kunt maken, is die tussen een mousserende wijn en eentje zonder bubbels. We drinken vooral wijnen zonder bubbels, de mousserende varianten bewaren we vaak voor feestelijke gelegenheden. Vind je wijn over het algemeen niet erg lekker, dan zou je wel eens een mousserende kunnen proberen. Deze zijn in smaak en beleving namelijk vaak nauwelijks te vergelijken met reguliere wijnen, waardoor het zomaar zou kunnen dat je deze wél lekker vindt.